Wanneer is de sleuteloverdracht van een koopwoning?

Wanneer de sleuteloverdracht van een huis plaatsvindt, wordt vastgelegd in de koopakte. Op deze datum vindt vaak eerst de eindinspectie plaats. Hierna wordt bij de notaris de akte van levering ondertekend en vindt de daadwerkelijke sleuteloverdracht plaats.

Waar vindt de sleuteloverdracht plaats?

Om ervoor te zorgen dat de sleuteloverdracht van een koopwoning rechtsgeldig verklaard wordt, zal dit officiële moment bij een notaris plaatsvinden. Benieuwd hoe lang de sleuteloverdracht duurt bij de notaris? In bijna alle gevallen kan het ondertekenen van de documenten en de sleuteloverdracht binnen een half uur geregeld zijn.

De sleuteloverdracht later dan passeren van de woning

Het is mogelijk om de sleuteloverdracht op een later moment te laten plaatsvinden dan het passeren van de woning. Echter houdt dan wel rekening met de volgende juridische en fiscale problemen:

  • De overdrachtsbelasting zal hoger zijn indien de verkoper nog in de woning blijft wonen
  • Bij het afsluiten van een hypotheek, verplicht de bank je om er ook daadwerkelijk te gaan wonen.
  • Bespreek de eventuele risico’s die kunnen ontstaan tijdens het passeren en de sleuteloverdracht. Wie is er voor het risico verzekerd?

De sleuteloverdracht voor passeren van de woning

Wil je de sleuteloverdracht eerder dan het passeren van de woning inplannen? Ook dan kun je te maken krijgen met de overdrachtsbelasting, die je eigenlijk al moeten betalen. En wat als de koper al bezig is met klussen in de woning en dan tegen bepaalde zaken aanloopt? Kan de koop dan nog ontbonden worden? Onze experts geven je hier graag advies over!