Wat is een niet-zelfbewoningsclausule

Het is mogelijk dat een woning te koop staat, die door iemand anders dan de verkoper, bewoond is geweest. De verkoper van de woning moet middels de vragenlijst zoveel mogelijk verklaren over de woning. Maar het kan zijn dat de verkoper niet op de hoogte is van de staat, de eigenschappen en eventuele gebreken, omdat deze niet door de verkoper zelf bewoond is geweest. Dit is vaak het geval bij huurwoningen van beleggers of indien erfgenamen de woning verkopen. In deze gevallen wordt vaak de niet-zelfbewoningsclausule opgenomen. Hiermee verklaart de verkoper dat hij of zij niet zelf in de woning gewoond heeft en dus niet op de hoogte is van kenmerken en eventuele gebreken en hiervoor niet aansprakelijk gesteld kan worden. Het risico ligt bij de kopers van de woning.

Voorbeeld niet-zelfbewoningsclausule

Let op: de onderstaande niet-zelfbewoningclausule is een voorbeeld en hieraan kunnen geen rechten of aanspraken aan worden ontleend.

“De verkoper heeft de koper uitdrukkelijk geattendeerd op het feit dat hij het registergoed nooit zelf feitelijk heeft gebruikt en dat hij de koper niet heeft kunnen informeren over eigenschappen van c.q. gebreken aan het registergoed, waarvan hij op de hoogte zou zijn geweest als hij het registergoed zelf feitelijk had gebruikt. Verkoper aanvaardt hiervoor dan ook geen enkele aansprakelijkheid.”

Niet-zelfbewoningsclausule van toepassing?

Heb je interesse in een woning waar een niet-zelfbewoningclausule van toepassing is, dan heb je als koper een zwaardere onderzoeksplicht. Het is aan te raden om een aankoopmakelaar mee te nemen. Zij zijn bekend met deze clausules en kunnen advies geven of bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring aan te raden is.

Meer informatie over de niet-zelfbewoningsclausule?

Heb jij een vraag over de niet-zelfbewoningsclausule? Of een andere vraag met betrekking tot het verkopen van je woning, het aankopen van jouw droomhuis, taxaties of hypotheken? Wij staan voor jou klaar!