Verhuizen met kinderen: tips & tricks
25 juni 2024
De meest sfeervolle feestdagen van het jaar staan voor de deur. De wettelijke bedenktijd voor de aankoop en verkoop van een woning kan rondom Kerst en oud & nieuw voor enige verwarring zorgen. Maar geen zorgen, wij hebben het voor je op een rijtje gezet zodat jij precies weet wanneer de wettelijke bedenktijd rondom de feestdagen eindigt.
We leggen je graag nog even uit wat de wettelijke bedenktijd betekent en hoe dit normaal gesproken werkt. Als je een bod hebt uitgebracht op een woning en deze is geaccepteerd, kan het uiteraard voorkomen dat je begint te twijfelen of wegens een andere reden de koop niet door wilt laten gaan. Je kunt je dan beroepen op de wettelijke bedenktijd. Dit maakt het mogelijk om de koopovereenkomst binnen de wettelijke bedenktijd volledig te ontbinden, zonder dat je hier een geldige reden voor hoeft op te geven.
Normaal gesproken heeft de koper volgens de wet het recht om binnen drie dagen, van de aankoop af te zien zonder enige reden. Van deze drie dagen moeten hiervan minimaal twee werkdagen zijn. In deze drie dagen worden weekenden en feestdagen niet meegeteld. Dit kan ervoor zorgen dat de wettelijke bedenktijd in sommige gevallen dus langer duurt dan drie dagen.
In de voorlopige koopovereenkomst wordt vaak vastgelegd wanneer de wettelijke bedenktijd eindigt. In de tabel zie je wanneer wanneer de wettelijke bedenktijd normaliter eindigt.
Op de volgende feestdagen loopt de wettelijke bedenktijd niet door:
Nu je helemaal op de hoogte bent van wat de wettelijke bedenktijd betekent en hoe dit normaal gesproken in zijn werking gaat, weet je dat rondom feestdagen de wettelijke bedenktijd langer dan drie dagen kan zijn. In de tabel zie je wanneer de wettelijke bedenktijd eindigt rondom Kerst en oud en nieuw in 2023.
Heb jij een vraag over de wettelijke bedenktijd? Of een andere vraag over het verkopen van je woning, het aankopen van jouw woning, taxaties of hypotheken? Wij staan voor je klaar!