D

Wat is een asbestclausule?

De asbestclausule is een onderdeel dat vaak wordt opgenomen in een koopovereenkomst van een oudere woning. Het heeft als doel zowel de koper als de verkoper te beschermen met betrekking tot de mogelijke aanwezigheid van asbest in de woning. Door deze clausule op te nemen, verklaart de koper dat hij op de hoogte is van de mogelijkheid van asbesthoudende materialen in de woning en dat de verkoper hiervoor niet aansprakelijk kan worden gesteld.

Woningen die gebouwd zijn tussen 1963 en 1992 kunnen asbesthoudende materialen bevatten. Asbest is een gevaarlijk materiaal dat in het verleden veelvuldig werd gebruikt in de bouw, maar waarvan nu bekend is dat het ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt wanneer vezels of stof vrijkomen. Het verwijderen van asbest moet worden uitgevoerd door een gespecialiseerd bedrijf, wat aanzienlijke kosten met zich mee kan brengen.

Asbestclausule in een koopovereenkomst

Het opnemen van een asbestclausule in een koopovereenkomst is tegenwoordig gebruikelijk en normaal. Het is belangrijk op te merken dat de asbestclausule niet bedoeld is om verkopers aan te moedigen asbest te verbergen, maar eerder om transparantie en eerlijkheid te bevorderen tijdens het koopproces. Op deze manier zijn kopers op de hoogte of het pand mogelijk asbest bevat. Als je jouw woning wil verkopen en je weet dat er asbest aanwezig is of kan zijn, ben je verplicht dit te melden.

Voorbeeld van een asbestclausule

Voorbeeld 1:
“Aan koper is bekend dat in de onroerende zaak asbest is verwerkt. Bij eventuele verwijdering van de asbesthoudende materialen dienen op grond van milieuwetgeving speciale maatregelen te worden getroffen. Koper verklaart hiermee bekend te zijn en vrijwaart verkoper van alle aansprakelijkheden die uit de aanwezigheid van enig asbesthoudende stof in het registergoed kan voortvloeien. Koper aanvaardt de eventuele aanwezigheid van asbest in het verkochte.”

Voorbeeld 2:
“Aan koper is bekend dat er mogelijk in de onroerende zaak asbest is verwerkt. Bij eventuele verwijdering van de asbesthoudende materialen dienen op grond van milieuwetgeving speciale maatregelen te worden getroffen. Koper verklaart hiermee bekend te zijn en vrijwaart verkoper van alle aansprakelijkheden die uit de aanwezigheid van enig asbesthoudende stof in het registergoed kan voortvloeien. Koper aanvaardt de eventuele aanwezigheid van asbest in het verkochte.”

Let op: bovenstaande asbestclausules zijn voorbeelden en hieraan kunnen geen rechten of aanspraken aan worden ontleend.

Asbestclausule niet accepteren

Als koper heb je de mogelijkheid om niet akkoord te gaan met de asbestclausule, maar de kans dat de verkopende partij hiermee instemt, is erg klein. Dit zou namelijk betekenen dat de verkoper aansprakelijk kan worden gesteld voor eventueel aanwezig asbest in de woning en de financiële gevolgen hiervan.

Huis kopen met een asbestclausule

Bij het kopen van een huis is het van groot belang om te controleren of er al dan niet asbest aanwezig is. Als de verkoper op de hoogte is van de aanwezigheid van asbest, is hij verplicht dit te melden. Deze informatie wordt vaak vermeld in de vragenlijst of brochure die door de makelaar beschikbaar wordt gesteld. Indien nodig kun je een expert of aankoopmakelaar raadplegen die je kunnen adviseren. Het is ook verstandig om bij bepaalde woningen een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, wat je veel problemen kan besparen.

Het hebben van asbest in een huis hoeft geen probleem te zijn, maar het is belangrijk om hiermee rekening te houden als je van plan bent om te verbouwen. Het verwijderen van asbest kan namelijk kostbaar zijn. Het is verstandig om vooraf een inschatting te maken van de verwijderingskosten, zodat je hier eventueel tijdens de onderhandelingen rekening mee kunt houden. Als je geen idee hebt van de kosten, vraag dan eerst een offerte aan bij een erkend asbestsaneringsbedrijf.

Meer informatie over de asbestclausule?

Heb jij een vraag over de asbestclausule? Of een andere vraag met betrekking tot het verkopen van je woning, het aankopen van jouw droomhuis, taxaties of hypotheken? Wij staan voor jou klaar!