D

1. Energiekosten

Vanaf 1 januari verdwijnt het energieprijsplafond. Huishoudens zullen hierdoor weer het volledige leveringstarief inclusief belastingen moeten gaan betalen. Ook die belastingen op de energierekeningen zullen stijgen, evenals de netbeheertarieven, die met ongeveer € 85,- zullen stijgen.

 

2. Veranderingen met betrekking tot subsidies

Woningeigenaren die zelf hun woning willen isoleren (muur-, dak-, en vloerisolatie), kunnen vanaf 2024 hiervoor een subsidie aanvragen. In totaal wordt de komende twee jaren € 27 miljoen per jaar hiervoor beschikbaar gesteld. En ook wijzigen er een aantal voorwaarden voor het aanvragen van de ISDE-subsidie. Er kan namelijk geen subsidie meer aangevraagd worden voor warmtepompen met label A+ of slechter (tenzij deze in 2023 besteld zijn). Voor een warmtepomp met label A+++ of hoger krijg je extra subsidie en ook wanneer er gekozen wordt voor biobased isolatiematerialen.

 

3. Jubelton verdwijnt

De jubelton (schenkingsvrijstelling) verdwijnt. Tot 31 december 2023 kan een familielid een (klein)kind nog financieel ondersteunen voor de aankoop of verbouwing van een woning door middel van een belastingvrije schenking van
€ 28.947,-.

 

4. Woningwaardegrens startersvrijstelling overdrachtsbelasting stijgt

Vanaf 2021 hebben starters in de leeftijd van 18 tot 35 jaar recht op een vrijstelling van overdrachtsbelasting bij de aanschaf van hun eerste woning. Deze grens van de woningwaarde voor deze vrijstelling wordt verhoogd van
€ 440.000,- naar € 510.000,-. Let op: er zijn wel enkele voorwaarden opgesteld.

 

5. NHG-grens stijgt

Voorheen kon de Nationale Hypotheek Garantie aangevraagd worden bij een koopprijs van maximaal € 405.000,-. Komend jaar wordt die grens verhoogd naar € 435.000,-. En worden er energiebesparende maatregelen meegefinancierd. Dan wordt dit bedrag zelfs verhoogd tot € 461.000,-.

 

6. Hypotheekrenteaftrek

Ook wordt er een aanpassing doorgevoerd in de hypotheekrenteaftrek. Deze wordt verhoogd van 36,93% naar 36,97%. Hierdoor is het mogelijk om een iets hoger percentage van de hypotheekrente af te trekken. Het is echter belangrijk op te merken dat deze wijziging voor de meeste mensen nauwelijks merkbaar zal zijn, gezien de geringe stijging van slechts 0,04%.

Daarnaast daalt vanaf 2024 ook de vrijstelling van de Wet Hillen naar 80,01% voor woningeigenaren die (bijna) volledig hun hypotheek hebben afgelost. Dit betekent dat zij in 2024 19,99% van het eigenwoningforfait moeten opgeven. Deze aanpassing kan leiden tot een toename van de inkomsten uit de eigen woning, wat voor een stijging van de inkomstenbelasting kan zorgen.

 

7. Overige veranderingen aan jouw hypotheek

In 2024 zullen er een aantal wijzigen plaatsvinden die de leennormen voor een hypotheek versoepelen. Alleenstaanden kunnen een extra bedrag lenen van € 16.000,- bovenop hun maximale hypotheek, indien het inkomen boven de € 28.000,- bedraagt. Ook het energielabel gaat een rol spelen in de maximale hypotheek. Voor kopers met een verbeterd label (hoger dan E), kan er meer geld geleend worden. Maar ook voor het verduurzamen van een woning, zoals het plaatsen van een warmtepomp of het isoleren van een woning, kan er meer geleend worden. Dit is wel gekoppeld aan het energielabel. En goed nieuws voor kopers in 2024 met een studieschuld, want in plaatst van de oorspronkelijke studieschuld zal er nu gekeken worden naar de huidige maandelijkse lasten.

 

Benieuwd naar alle veranderingen met betrekking tot de leennormen voor een hypotheek in 2024? Je leest het in deze blog.

 

Vraag? Of advies nodig?

Heb jij een vraag over een van de wijzigingen die doorgevoerd zullen worden in 2024? Wij staan voor je klaar! Neem gerust contact met ons op!