1. Houd de basis neutraal

Jouw woonsmaak kan mogelijke kopers aanspreken, maar net zo makkelijk afschrikken. Drukke dessins en veel kleur leiden af. Die paarse muur vind jij misschien mooi, maar dat wil niet zeggen dat het bij iedereen in de smaak valt. Speel liever op safe en kies neutrale en lichte kleuren voor de vloer, muren en gordijnen. Zo maak je het kijkers makkelijker om zich voor te stellen hoe zij er zouden wonen. Een relatief kleine investering met direct resultaat!

2. Laat je woning ruim ogen op foto’s

Ook woningen van 40 m² kunnen er groot uitzien met de juiste verkoopstyling. Grote of veel meubels kunnen je huis kleiner laten lijken. Creëer daarom zo veel mogelijk vloeroppervlak. Hoewel jij dat bankje in het midden van de kamer zo leuk vindt staan, kun je deze toch beter even weghalen of verplaatsen.

3. Houd het licht en luchtig

Het liefst laat je je huis fotograferen bij daglicht als het zonnig is. Dan ziet je huis er zowel van buiten als binnen goed uit en is het licht optimaal. Onthoud: licht verkoopt. Trek daarom je gordijnen zover mogelijk open, haal je vensterbanken leeg en zorg dat er geen meubels zijn die het licht tegenhouden. Plaats ook voldoende lichtbronnen. Tijdens donkere dagen kun je bij een bezichtiging van tevoren de lampen al aan doen.

4. Functionaliteit en indeling

Potentiële kopers maken zich graag een voorstelling van de functionaliteit van hun nieuwe huis. Geef iedere kamer daarom een duidelijke functie om te laten zien wat er mogelijk is. Tover een rommelkamer bijvoorbeeld om in een logeerkamer met een simpel logeerbed. En maak van de zolder een werkkamer door er een bureau neer te zetten. Zo ziet de potentiële koper sneller wat de mogelijkheden zijn.

5. Niet iedereen houdt van jouw huisdieren

Hoewel jij misschien een absolute kattenliefhebber of hondenvriend bent, zijn er toch veel mensen die er niet van houden en er zelfs een beetje vies van zijn. Haal die hondenmand, krabpaal of het konijnenhok daarom tijdelijk weg bij het maken van de foto’s en tijdens de bezichtigingen. Voor een bezichtiging kan het ook geen kwaad om nog eens extra schoon te maken en te luchten, zodat je zeker weet dat het lekker fris ruikt in huis.

6. Van rommel wordt niemand vrolijk

Rommel leidt enorm af en laat een ruimte kleiner lijken. Verzamel losse spullen, berg het speelgoed van de kinderen op, haal jassen van de kapstok, de vakantiekiekjes van de muur en zorg voor een opgeruimde badkamer en keuken. Naast opruimen kan het eigenlijk ook niet schoon genoeg. Leeg wasmanden en prullenbakken, hang schone theedoeken op en lap de ramen. Een opgeruimd huis is áltijd een goed idee, maar je kunt het ook overdrijven. Ontdoe je huis zoveel mogelijk van persoonlijke spullen, maar zorg er wel voor dat er nog íets van leven te zien is (zie stap 7).

7. Maak je woning weer huiselijk

Heb je je huis ontdaan van zoveel mogelijk persoonlijke spullen (stap 6)? Dan is het daarna de kunst om een klein beetje persoonlijkheid terug te geven. Een strak opgeruimd huis kan weer onbehaaglijk aanvoelen. Voeg leven en sfeer toe, in de vorm van een bos bloemen op tafel, een gevulde fruitschaal, een frisse plant in de hoek en een paar kussens op de bank. Niet te veel, maar genoeg om een gezellige indruk te wekken.

8. Investeer slim

Je huis verkopen met een nieuwe badkamer of keuken lijkt misschien de kans op verkoop te vergroten, maar zorgen niet per se voor waardevermeerdering. Zowel een badkamer als keuken zijn smaakgevoelig. Investeer liever in het dak, de goot, het buitenschilderwerk of de cv-ketel. Denk ook aan klein achterstallig onderhoud. Maak nog even die kapotte plint, schilder dat afgebladderde kozijn of werk de oneffenheden in het behang weg. Je wil de kritische kijker geen reden geven om af te haken.

9. Opbergmogelijkheden

Wie is er nu niet op zoek naar veel opbergruimte? Potentiële kopers ook, maar die kunnen niet door jouw kastinhoud heen kijken. Laat zien welke opbergruimte je huis heeft en sla spullen desnoods ergens anders op tot het huis verkocht is.

Nog een handige tip is om één kast in je huis helemaal leeg te maken. Jij gebruikt die kast om last minute alle spullen die nog rondslingeren, snel op te bergen. Zoals speelgoed, de krant of de iPad. Zo is je huis binnen een half uur weer bezichtigingsproof!

10. Maak je buitenruimte op orde

Of je nu een tuin, dakterras of balkon hebt: voor een bezichtiging is het belangrijk dat je het in orde maakt. Maak je tuinset schoon, leg er gezellige kussens op, voorzie je buitenruimte van een paar nieuwe planten in pot en haal onkruid tussen de tegels weg. Heb je een voortuin? Dit is het eerste wat de potentiële koper ziet. Zorg daarom dat het er netjes bijligt.

Verkoopstyling bij elke woning

Wanneer je je huis verkoopt via Domicilie, dan helpen wij je natuurlijk bij de optimale presentatie. Zo krijg je van ons een overzicht met styling- en opruimtips én een handige checklist per ruimte. Vaak kunnen een paar kleine aanpassingen al een enorm verschil maken! En heb je net even wat extra hulp nodig, dan komt onze stylingadviseur Heidi bij je langs voor een persoonlijk stylingadvies op maat. Kosteloos, want dit is standaard onderdeel van onze werkwijze.

Als jouw woning helemaal klaar is voor de verkoop, dan zorgen wij voor de rest. Mooie foto’s en video, een 3D-tour, een sterke verkooptekst en natuurlijk een optimale presentatie op Funda en social media. Alles voor de perfecte eerste indruk!

Meer weten over onze aanpak bij het verkopen van je huis?

Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek met een van onze makelaars. Dit verplicht je tot niets, maar geeft je wel meer inzicht in je mogelijkheden hoe je je koophuis verkoopklaar kunt maken.