Waarom is het belangrijk om als bedrijf te verduurzamen?

In 2023 wordt energielabel C of hoger verplicht voor kantoorpanden, die groter zijn dan 100 m². In deze blog lees je meer hierover. Dit is niet de enige wijziging in de wet waar rekening mee gehouden moet worden. Om meer tempo te maken met het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen gelden er vanaf vorig jaar namelijk al andere regels. Dat wil zeggen dat energie besparen op je bedrijfspand vanaf 2019 niet meer vrijblijvend is. Gebruik je met je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan ben je verplicht om aan bevoegde instanties te melden welke verplichte energiebesparende maatregelen je hebt getroffen. Het betreft energiebesparende maatregelen die op de Erkende Maatregelenlijst staan met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Natuurlijk zijn deze tips ook van toepassing op kleinere bedrijven, aangezien geld besparen altijd mooi is meegenomen.

1. Afval scheiden, papier en duurzame kantoorartikelen

Afval scheiden is beter voor het milieu en zorgt voor minder CO2 uitstoot. Voor bedrijven is afval scheiden dus ook zeker een belangrijk aspect. Je kunt al simpel beginnen door alle plastic- of kartonnen koffiebekertjes te vervangen voor mokken. Of door te proberen zo min mogelijk papier te printen. En mocht je dan toch documenten willen printen, doe dit dan dubbelzijdig. Ook kun je de papierdispenser op het toilet vervangen door een handdroger. Ben je op zoek naar nieuw kantoormeubilair, denk dan eens aan tweedehandse bureaus, tafels of stoelen. Bedrijven die failliet gaan verkopen vaak de gehele inboedel en het meubilair kan regelmatig nog gemakkelijk een lange tijd mee. Notitieblokken nodig? Denk dan eens aan notitieblokken van gerecycled papier!

2. Energiezuinige machines en computers

Elektrische apparatuur zijn stille stroomvreters. Denk maar eens aan al die schermen op stand-by gedurende de nacht. Of het kopieerapparaat dat het hele weekend ongebruikt staat te zoemen. Investeer daarom in apparaten met motoren die energiezuiniger zijn of zichzelf uitschakelen na bepaalde tijd. En vergeet daarbij ook je medewerkers niet. Slaat de klok vijf uur en is het tijd om naar huis te gaan? Zorg er dan voor dat de apparaten die zij gebruiken uit gaan, in plaats van op stand-by. Hiermee kun je vijf tot vijftien procent op je energieverbruik besparen.

3. Investeer in ledverlichting

Een groot deel van het totale energieverbruik is afkomstig van verlichting. 22 procent om precies te zijn. Is je bedrijfspand wat ouder? Dan kan dit percentage oplopen tot wel 60 procent. Niet niks dus. Vaak komt dit omdat bedrijven nog altijd gebruik maken van tl-verlichting. Vervang deze lampen door ledverlichting om een flinke besparing te realiseren. Het is misschien even een investering, maar een ledlamp verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Als je alle lampen in je pand zou vervangen door led, dan bespaar je maar liefst 90 procent op je elektriciteitskosten voor verlichting. Deze tip is eigenlijk voor alle bedrijfspanden in elke branche wel gemakkelijk toe te passen.

4. Isoleren en HR++ glas

Deze tip is wellicht iets minder laagdrempelig, maar daardoor wel extreem effectief. Door over te stappen naar HR++ glas kun je enorm veel energie besparen ten opzichte van het (inmiddels verouderde) dubbel (of zelfs enkel) glas. Doordat het glas beter isoleert gaat er ’s winters minder warmte verloren en komt in de zomer minder warmte binnen. Afhankelijk van de huidige status van het pand valt hier veel te halen. Verder is het isoleren van de vloer, spouwmuren en het dak ook een goede maatregel in het verduurzamingstraject, waarbij het isoleren van de muren en het dak het meeste voordeel oplevert.

5. Zonnepanelen op het dak van je bedrijfspand

Een bedrijfspand leent zich uitstekend voor duurzaamheidsmaatregelen. Zo kun je zonnepanelen op het dak leggen. Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar je kunt er veel profijt van hebben. Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van hoeveel panelen je installeert, de kwaliteit ervan en hoeveel zonlicht ze vangen. Gemiddeld wekt een zonnepaneel van een vierkante meter circa 120 kilowattuur aan elektriciteit per jaar. Wek je als ondernemer zelf energie op via zonnepanelen, dan kun je het overschot aan opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Dit wordt verrekend met de hoeveelheid stroom die het bedrijf verbruikt, en noemt men salderen. Verbruikt je bedrijf minder elektriciteit dan de panelen opwekken? Dan kun je een terugleververgoeding ontvangen van de energieleverancier.

6. Investeer in klimaatbeheersing

Niet alleen is klimaatbeheersing gunstig voor het energieverbruik, het is ook goed voor de bedrijfscultuur en vermindert het ziekteverzuim. Airconditioningsystemen die een automatische temperatuurregeling hebben, zorgen voor minder energieverbruik in een ruimte. Niet alleen systemen, maar ook planten en duurzame ingrepen zorgen voor een betere lucht in de werkruimte.

7. Subsidies voor ondernemers

Naast dat er soms subsidies voor particulieren worden aangeboden, zijn deze ook beschikbaar voor ondernemers. Met deze subsidies kunnen ondernemers geholpen worden om het bedrijfspand, het product of het vervoer te verduurzamen. Op deze website lees je alle informatie over de subsidies en hoe je deze kunt aanvragen.

Welk energielabel heeft mijn kantoor?

Dit is misschien wel de eerste vraag die in je opkomt. Gelukkig is dit eenvoudig te checken via www.ep-online.nl. Wanneer je pand energielabel A tot en met C heeft, voldoet je kantoor aan de norm. Toch kan het verstandig zijn om alvast wat energiebesparende maatregelen te onderzoeken, met het oog op de toekomst. De rijksoverheid wil namelijk in 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving gerealiseerd hebben.

Wat moet je doen als je geen energielabel C of hoger hebt?

Beschikt jouw pand over een energielabel D of lager? Zelfs dan kun je, soms zónder de boel te hoeven verbouwen, eenvoudig energielabel C halen.

Stappenplan

  • Vraag een maatwerkadvies aan bij een EPA-Uadviseur (energieprestatieadvies voor utiliteitsbouw).
  • Inventariseer welke financiële (subsidie)regelingen er toepasbaar zijn. Ook hier kan een EPA-U-bureau bij helpen.
  • Voer de maatwerkadviezen uit.
  • Laat een nieuw energielabel opstellen.

Je bedrijfspand verhuren?

Ook dan heeft een beter/groener energielabel veel voordelen. Hoe beter het energielabel van je pand, des te gunstiger dit is voor de verkoop of verhuur van de ruimte. Wat je energielabel ook is, bij verhuur van zakelijk vastgoed is het altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te nemen. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. Domicilie Bedrijfshuisvesting helpt je graag.