Wat is een single tenant kantoor?

Wanneer er sprake is dat een gebouw volledig verhuurd wordt, waarbij je delen of ruimtes van het gebouw niet met andere bedrijven deelt, spreekt men over de term single tenant kantoor. Let er wel op dat wanneer je een huurcontract afsluit voor een single tentant kantoor, de contractduur vaak voor meerdere jaren is. Je kunt vaak de inrichting en faciliteiten naar eigen wens en smaak maken.

En een wat is multi tenant kantoor dan?

Als een gebouw gehuurd wordt door meerdere bedrijven, waarbij elk bedrijf een eigen kantoorruimte of -vloer huurt, en er dus meerdere huurders in een pand zitten, spreekt men over een multi tenant kantoor. Vaak zijn de huurvoorwaarden flexibeler dan bij huur van een single tenant kantoor en de contractduur is vaak korter. De huurprijs betreft vaak een vaste all-in huurprijs. Je eigen gehuurde kantoorruimte- of vloer mag je vaak naar eigen wens inrichten. De gemeenschappelijke faciliteiten zijn toegankelijk voor iedereen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kantine.

Een multi tentant kantoor is de winnaar als het gaat om populariteit. Dit is te danken aan de verandering in behoeftes van zowel werkgevers als werknemers, waarbij een multi tentant kantoor beter aansluit. Vaak zijn de faciliteiten goed geregeld, waar tegenwoordig meer waarde aan wordt gehecht. Denk hierbij aan een kantine, koffiefaciliteiten en snel, stabiel internet. ‘Het nieuwe werken’ is een trend die ook goed aansluit bij een multi tentant kantoor. Hedendaags willen werknemers meer vanuit flexibele werkplekken werken en hebben behoefte aan flexibelere werktijden. Het kantoor zoals we van vroeger kennen is hedendaags meer een ontmoetingsplek geworden.

Wat is voordeliger, een single tenant kantoor of een multi tenant kantoor?

Op de markt zien we een tweedeling, kantoren waarbij alle faciliteiten goed geregeld zijn en verouderde kantoren die zonder investering niet gaan aansluiten bij de nieuwe wensen en behoeftes van de huurders. Bij kantoren waar alle faciliteiten goed geregeld zijn, betaal je vaak als huurder een hogere huurprijs. Bij verouderde kantoren is de huurprijs lager, met als gedachte dat je zal moeten investeren om de faciliteiten te moderniseren en/of uit te breiden. De huurprijs verschilt dus niet heel erg. Wat wel vaak erg verschilt, zijn de bijkomende servicekosten. Denk hierbij aan kosten voor (kleinschalig) onderhoud, schoonmaakkosten, gas/water/licht kosten, internet en telefonie. Al deze kosten worden bij een multi tentant kantoor gedeeld door het aantal huurders. In een single tenant kantoor zal de huurder zelf al deze kosten moeten betalen. Mocht je op zoek zijn naar een nieuw of ander kantoor, let dan niet alleen op de huurprijs, maar zeker ook op de bijkomende kosten.