Wat valt er onder de servicekosten van een bedrijfsruimte?

Als huurder van een bedrijfsruimte, betaal je servicekosten. De servicekosten zijn aanvullende kosten voor diensten, services en leveringen. Waar bij woningen wel specifieke wettelijke regels zijn vastgelegd, is dit bij bedrijfsruimtes niet het geval. Wat onder de servicekosten van een bedrijfspand valt, hangt altijd af van het soort/type bedrijfsruimte, het gebouw en de staat hiervan. In het huurcontract moet precies vermeld staan welke diensten en werkzaamheden onder deze servicekosten vallen. Onderstaand vind je een overzicht met voorbeelden van servicekosten voor bedrijfsruimtes. Let wel op, het kan per huurcontract verschillen welk type onderhoud en/of diensten doorbelast mogen worden aan de huurder, door middel van de servicekosten. In sommige gevallen kan het mogelijk zijn dat de huurder zelf gas, water en elektriciteit bij een leverancier moet afsluiten. In andere gevallen zit dit al bij de huurprijs of servicekosten inbegrepen en wordt de hoogte hiervan jaarlijks gecheckt en vergeleken met de huidige prijzen hiervan.

Voorbeelden van servicekosten voor bedrijfsruimtes:

  • gas, water en elektriciteit
  • internet- en telefoon
  • receptiediensten en schoonmaakwerkzaamheden algemene ruimtes
  • inbraak- en beveiliging (abonnement doormelding en opvolging)
  • onderhoud installaties, terrein en tuin
  • glazenbewassing
  • afvalverwerking
  • ongediertebestrijding

 

Als huurder betaal je vaak maandelijks of per kwartaal een voorschot voor de servicekosten aan de verhuurder. Of dit maandelijks of per kwartaal betaalt moet worden, wordt afgesproken in het huurcontract. De verhuurder stelt jaarlijks een servicekostenafrekening op en hierna volgt een verrekening met de voorschotbetalingen. Op de servicekosten mag de verhuurder geen winst behalen en alleen de werkelijke kosten mogen in rekening gebracht worden. Wel mag de verhuurder administratiekosten in rekening brengen, wat vaak een opslag van 5% is.

Welke kosten zijn voor de verhuurder van een bedrijfsruimte?

Als huurder wil je graag weten voor welke kosten jij verantwoordelijk bent, en welke kosten de verhuurder zal moeten betalen. Vaak wordt dit apart opgenomen in de algemene bepalingen. Hierin staat vermeld wie verantwoordelijk is voor welke kosten. In veel gevallen is de huurder verantwoordelijk voor dagelijks, klein onderhoud, zoals schoonmaak en onderhoud aan de cv-ketel. De verhuurder is daarentegen in veel gevallen verantwoordelijk voor groot onderhoud, zoals het buitenschilderwerk en een vervanging van een cv-ketel.

Wat is een normaal bedrag voor de servicekosten?

Vaak zijn de servicekosten toch al gauw 30% van de totale huurprijs. De hoogte van de servicekosten wordt in veel gevallen ook bepaald aan de hand van het aantal m2. Maar wat is een normaal bedrag voor de servicekosten? Gemiddeld ben je ongeveer tussen de €25,- en €50,- per m2 per jaar kwijt aan servicekosten. Uiteraard is dit per situatie verschillend en hangt de hoogte hiervan ook af van de diensten, services en verleningen.

Hulp of advies nodig van experts?

Een bedrijfsmakelaar helpt onder andere met het zoeken naar dé geschikte match tussen verhuurder en huurder en zorgt voor een goede begeleiding tijdens het gehele proces, waarbij het doel is om een prettige samenwerking te realiseren en goede afspraken te maken over onder andere de servicekosten. Belangrijk, aangezien er geen wettelijke regeling is vastgesteld hiervoor. De bedrijfsmakelaars van Domicilie hebben jarenlange ervaring en zijn ook in staat om op juridisch vlak advies te geven (als er bijvoorbeeld iets wijzigt in de huurovereenkomst).