Verschillende looptijden

  1. Korte Looptijden (1–5 Jaar):
    Korte huurcontracten zijn gebruikelijk voor bedrijven die flexibel willen blijven en niet vast willen zitten aan een langlopende verplichting. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor start-ups of bedrijven die snel willen uitbreiden of verhuizen. Deze contracten kunnen een tussentijdse opzegmogelijkheid bevatten, wat de huurder meer vrijheid biedt.
  2. Middelange Looptijden (5–10 Jaar):
    De meeste huurcontracten voor bedrijfspanden hebben een looptijd van 5 tot 10 jaar. Dit is vaak het ideale compromis tussen stabiliteit voor de verhuurder en flexibiliteit voor de huurder. De huurder kan in deze periode profiteren van een relatief stabiele huurprijs, terwijl de verhuurder meer zekerheid heeft over de bezetting van het pand.
  3. Lange Looptijden (10 Jaar of Meer):
    Huurcontracten met een looptijd van 10 jaar of langer komen minder vaak voor, maar worden wel afgesloten voor grotere bedrijven die langdurige zekerheid zoeken. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn voor gevestigde bedrijven die aanzienlijke investeringen hebben gedaan in het pand of voor grote retailketens. Vaak wordt er een optie voor verlenging opgenomen in het contract, wat de huurder de mogelijkheid biedt om na het verstrijken van de oorspronkelijke periode het contract voor een langere periode voort te zetten.
  4. Flexibele Looptijden en Opties:
    In sommige gevallen wordt er gekozen voor flexibele contracten, waarbij bijvoorbeeld de mogelijkheid wordt gegeven om na 2 jaar het contract te verlengen voor een bepaalde periode. Dit geeft zowel de huurder als de verhuurder wat meer flexibiliteit, mocht de situatie veranderen.

Wat is Belangrijk Bij het Bepalen van de Looptijd?

Bij het bepalen van de looptijd van een huurcontract moeten zowel de huurder als de verhuurder rekening houden met verschillende factoren, zoals:

  • De behoefte aan flexibiliteit: Is er behoefte aan flexibiliteit, bijvoorbeeld vanwege onzekerheid in de markt of de bedrijfsomstandigheden? In dat geval kan een korter contract of een contract met een optie voor verlenging geschikt zijn.
  • Financiële stabiliteit van de huurder: Verhuurders kunnen geneigd zijn om langere huurcontracten aan te bieden aan huurders met een goede financiële positie, aangezien dit meer zekerheid biedt voor de toekomst. Maar als een huurder moet verhuizen dan kan dat ook van invloed zijn op hun bedrijfscontinuïteit. Huurders zijn dus ook opzoek naar zekerheid. Denk maar aan een supermarkt die om de 5 jaar moet verhuizen. Dat is niet wenselijk.
  • Investeringen in het pand: Wanneer de huurder investeringen doet in het pand (zoals verbouwingen), kan dit de voorkeur voor een langere looptijd beïnvloeden, zodat de huurder voldoende tijd heeft om de investering te amortiseren.

Conclusie

De looptijd is niet altijd voor onbepaalde tijd zoals dat bij woningen wel het geval is. Het bepalen van de juiste looptijd is een belangenoverweging tussen huurder en verhuurder. Door goed te overleggen met onze opdrachtgever bepalen we de juiste looptijd.

Domicilie helpt je graag bij het bemiddelen van de juiste huurvoorwaarden in je huurcontract. Zowel van verhuur als aanhuur kunnen wij onze expertise inzetten.

Vragen hierover? Neem dan contact op met één van onze bedrijfsmakelaars.

Vragen? Of wilt u kennismaken? Neem gerust contact met ons op.