Type bedrijfspand

Ben je op zoek naar een bedrijfspand? Of wellicht een bedrijfspand met kantoor? Elk type bedrijfsruimte heeft weer net wat andere regels. Bepaal van te voren goed welk type ruimte je zoekt. En is de ruimte groot genoeg voor jouw onderneming? Vergeet ook niet om naar het bestemmingsplan te vragen. In het bestemmingsplan kun je achterhalen of je het bedrijfspand mag gebruiken voor de door jouw geplande bedrijfsactiviteiten. Indien de verhuurder niet over deze informatie bezit, kun je dit gemakkelijk online opvragen.

Looptijd huurovereenkomst en opzegtermijn

Een bedrijfsruimte huur je vaak voor een bepaalde tijd, wat vaak minimaal vijf jaar is. Wil je het pand voor een langere tijd gebruiken, dan zal vijf jaar geen probleem zijn. Durf je dit om wat voor reden dan ook nog niet aan, dan is het verstandiger om een bedrijfspand te huren met een kortere looptijd. Vraag ook na welke opzegtermijn er gehanteerd wordt. Soms kan je hier namelijk nog individuele afspraken over maken. Kom niet voor verassingen te staan en zorg dat zowel de looptijd als de opzegtermijn past bij jouw wensen.

De huurprijs en eventuele extra bijkomende kosten

Hoe meer wensen en faciliteiten je wenst in of rondom het bedrijfspand, hoe hoger de huurprijs zal zijn. Vergeet niet dat er vaak ook nog andere kosten bijkomen, zoals servicekosten, kosten voor internet en nutsvoorzieningen. Ook is het belangrijk om te achterhalen of in deze kosten ook verzekeringen zijn inbegrepen of niet, zoals een gebouwverzekering of milieuverzekering. Vraag dit altijd na tijdens een bezichtiging.

Is er collectieve beveiliging aanwezig?

Hedendaags zie je steeds vaker dat kantoorpanden, winkelcentra en bedrijfspanden collectief beveiligd worden ter preventie van inbraken. Het volledige pand of bedrijvenpark wordt dan door één beveiligingsbedrijf in de gaten gehouden. Als eigenaar of huurder van een bedrijfspand is dit een fijn gevoel. Brengt dit extra kosten met zich mee? Handig om even na te vragen.

Parkeergelegenheid

Hoort er bij het bedrijfspand of kantoorruimte parkeergelegenheid? Vergeet dan niet om ook deze te bekijken. En deel je de parkeerplaats met andere bedrijven of heb je privé-parkeerplaatsen? Is er geen sprake van parkeergelegenheid? Vraag dan waar je het beste in de buurt kunt parkeren en of dit betaald parkeren is of dat je wellicht een parkeervergunning nodig hebt. Handig om dit te weten als jij, je personeel of je klanten je voornamelijk met de auto bezoeken.

Onderhoud van bedrijfspand

Zowel de huurder als verhuurder zijn verantwoordelijk voor het goed onderhouden van het pand. De huurder is vaak verantwoordelijk voor klein onderhoud, zoals het vervangen van kranen, witten van muren en vastzetten van losse deurknoppen. Voor groot onderhoud is de verhuurder verantwoordelijk. Zorg dat afspraken hierover schriftelijk opgenomen zijn.

Waar let je op tijdens de bezichtiging?

Wanneer het tijd is voor de daadwerkelijke bezichtiging, kan het soms fijn zijn om een extra paar ogen mee te nemen, zoals een makelaar. Met vier ogen zie je immers meer dan twee. Let bijvoorbeeld op eventuele vochtplekken, scheuren in muren of houtwerk en bekijk alle installaties. Desondanks de verhuurder/verkoper een meldingsplicht heeft om dit soort zaken te bespreken, is het belangrijk om hier zelf ook goed naar te kijken. Loop ook een rondje rondom het pand en kijk of je hier geen opvallende dingen ziet, zoals kapotte muren of rotte plekken.

Neem een deskundige makelaar mee

Omdat je aan veel zaken moet denken, is het aan te raden een makelaar in te schakelen die jou kan helpen om het geschikte bedrijfspand te vinden. Onze makelaars hebben jarenlange ervaring met het huren, verhuren, kopen of verkopen van bedrijfspanden. Zij zijn op de hoogte wat er speelt in de zakelijke vastgoedmarkt waardoor je van relevant advies en persoonlijke begeleiding wordt voorzien.