D

    1

Stappenplan nieuwbouw kopen

Bij het kopen van een nieuwbouwwoning komt veel kijken. Met vaak niet meer dan een bouwtekening of artist impression maak je een belangrijke keuze voor de komende jaren. Ons nieuwbouwteam ondersteunt je tijdens alle fases van het nieuwbouwproject, zodat je met een gerust gevoel naar de oplevering van je droomhuis kunt toewerken. Om het proces van het kopen van nieuwbouw inzichtelijk te maken, hebben wij een stappenplan voor je gemaakt.

2. Inschrijven

Vanaf de start verkoop kun je je inschrijven voor één of meerdere bouwnummers. Vaak is er een verkoopbijeenkomst waar je de verkoopdocumentatie ontvangt en vragen kunt stellen aan ons nieuwbouwteam en de projectontwikkelaar. Mede vanwege corona gebeurt dit steeds meer online. Via een (online) inschrijfformulier geef jij aan welke bouwnummers jouw voorkeur hebben. Wanneer je geïnteresseerd bent in een project en de start verkoop is al geweest, dan kun je het beste contact opnemen met de ons nieuwbouwteam. Zij vertellen dan wat de actuele status is en of je je nog kan inschrijven.

4. Verkoopgesprek

Wanneer je een woning krijgt toegewezen, dan word je door ons uitgenodigd voor een eerste gesprek. Onder het genot van een bak koffie of thee neemt onze nieuwbouwspecialist alle verkoopstukken met je door en krijg je de gelegenheid om vragen te stellen. Geen vraag is te gek! Soms is het mogelijk om een modelwoning of maquette te bekijken. Tijdens de afspraak schuift er ook een financieel projectadviseur aan die je alle ins en outs vertelt over het financiële traject van het specifieke project. Zo kun je met een gerust hart door met de volgende stap.

Na het gesprek krijg je de tijd (meestal een week) om de stukken te bestuderen en een weloverwogen beslissing te nemen over de aankoop. Tot die tijd zetten we het bouwnummer voor je onder optie.

6. De financiering van je nieuwbouwwoning

Nadat de koop-aannemingsovereenkomst is getekend, heb je 2 maanden de tijd om de financiering van je nieuwbouwwoning te regelen. Bij nieuwbouw heb je vaak te maken met extra rentekosten (bouwrente), omdat je tijdens de bouw zelf al gedeeltes van de koopsom moet betalen. Onze hypotheekadviseurs kunnen je alles over je hypotheekmogelijkheden vertellen.

8. Bouw en oplevering

Na de afspraak bij de notaris en met de kopersbegeleider voor het meerwerk, gaat de bouw van start. Spannend! De aannemer of ontwikkelaar houdt je op de hoogte van de voortgang van de bouw. In de meeste gevallen worden er meerdere kijkdagen georganiseerd om je nieuwbouwwoning te bezoeken en je buren te ontmoeten.

De oplevering van je woning is altijd een feestelijk moment. Er moet nog wel een opleveringsinspectie worden gedaan. Eerst is er een voorinspectie waarbij je zelf met de aannemer door de woning loopt en kijkt of alle werkzaamheden volgens afspraak zijn uitgevoerd. Vervolgens is de opleveringsinspectie. De meeste nieuwbouwkopers schakelen een externe partij in die ze bijstaat bij het inspecteren van de woning.

Vervolgens wordt er een proces-verbaal van oplevering opgesteld. Beide partijen ondertekenen het opleveringsrapport. Je accepteert hiermee de woning met uitzondering van de genoteerde gebreken. De bouwer belooft hiermee de opleveringsgebreken te herstellen. Na het tekenen van het proces-verbaal krijg je de sleutel. Laat die verhuiswagen maar komen!

Wil je je huidige huis verkopen? Daar helpen we uiteraard ook graag bij.