Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Zo splits je een woon/winkelpand

15/01/2018

Heeft u een woonwinkelpand op het oog waarvan u het woongedeelte wilt gaan verhuren? Of woont u nu boven uw winkel en wilt u verhuizen of de zaak verkopen? Dan is het slim om uw pand officieel te splitsen. Ben van de Velde van Domicilie Makelaars legt u uit wat daarbij komt kijken.

"Voordat ik begin, wil ik u eerst even wijzen op de voordelen van zo’n woonwinkelpand. Als winkelier is het natuurlijk handig dat je snel kunt schakelen tussen werk en privé. Rustig thuis lunchen, ‘s avonds nog even iets opzoeken, controleren waarom het alarm afgaat; dat gaat allemaal net even makkelijker als je alleen de trap op en af hoeft te lopen. Ook als u niet zelf boven uw zaak wilt wonen, is een woonwinkelpand een aantrekkelijke koop. Appartementen in het centrum – dicht bij alle voorzieningen – zijn namelijk gewild. U vindt dus doorgaans makkelijk huurders en kunt een prima rendement behalen.

In één hand
Over het algemeen koopt u zo’n pand in één hand. Dat betekent dat de winkel en woning juridisch gezien bij elkaar horen. Praktisch gezien heeft dat verder geen gevolgen. U mag gewoon zelf bepalen hoe u de ruimtes gebruikt. Geen probleem dus als u zelf alleen de winkelruimte gebruikt en de bovenwoning verhuurt. Of als u na uw bedrijfssluiting boven de winkel blijft wonen en een nieuwe ondernemer zoekt die uw winkelruimte gaat huren.

Eigendom splitsen
Wilt u de woonruimte of de winkelruimte los van elkaar verkopen? Dan verandert de situatie en moet u het eigendom splitsen in zelfstandige eenheden. Dat houdt in dat u moet zorgen dat allebei de ruimtes een eigen entree vanaf de straat hebben. Verder regelt u de juridische splitsing. Daarvoor heeft u onder meer een splitsingstekening, een rapport met daarin de taxatiewaarde en onderhoudsstaat van de winkel en de woning, en een splitsingsakte van de notaris nodig.

Adviseren en taxeren
Behoorlijk wat regelwerk dus. Daarin staan wij naast u. We denken met u mee, helpen u bij het vinden van een huurder en het taxeren van de ruimtes. En wij hebben uiteraard goede contacten met notarissen en fiscalisten die u kunnen helpen bij de juridische en fiscale afhandeling van een splitsing."

Ben van de Velde is bedrijfsmakelaar en zakelijk taxateur bij Domicilie Nijkerk. Om de maand verschijnt zijn column op businessinnijkerk.nl.