D

In het vierde kwartaal van 2021 werden er ruim 35.000 woningen verkocht, 23% minder dan een jaar eerder. Het duurde gemiddeld 23 dagen voordat een te koop staande woning verkocht werd.

Bekijk de regionale versus de landelijke cijfers ▼

4 op de 5 woningen boven de vraagprijs verkocht

In het laatste kwartaal van 2021 kwam de gemiddelde prijs voor een bestaande koopwoning uit op 438.000 euro, een stijging van ruim 20% ten opzichte van een jaar geleden. Voor nieuwbouwwoningen is de prijs zelfs nog iets hoger: ruim 460.000 euro, zo’n 14% meer dan een jaar geleden. Maar liefst 80% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht.

NVM pleit voor ‘Bouwstimuleringsteam’

NVM-voorzitter Onno Hoes roept minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge op om een ‘Bouwstimuleringsteam’ in het leven te roepen. Dat team moet bestaan uit experts uit de praktijk en het maatschappelijk middenveld die de minister adviseren over het aanjagen van woningbouw. “Woningbezitters zetten hun woning niet te koop zonder uitzicht op een andere passende woning. We constateren dat de oplevering en realisatie van nieuwbouw stagneert. Dus stokt de doorstroming en loopt de markt vast. Bouwen op maat, doorstroming in gang zetten en zo het juiste én grotere aanbod beschikbaar maken. Dat is cruciaal om de woningnood op te lossen”, benadrukt Hoes.

Bekijk hier de regionale cijfers vergeleken met de landelijke cijfers.


COROP-regio Veluwe: o.a. Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk

COROP-regio Utrecht: o.a. Amersfoort, Veenendaal, Renswoude, Rhenen

Bekijk volledig overzicht indeling COROP-gebieden

Neem contact op

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de markt? En wat dit betekent voor jouw keuze om een huis te kopen of verkopen, verhuizen of verbouwen? Wij geven je graag inzicht in jouw (financiële) mogelijkheden. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Contact Domicilie Makelaars