D

Met deze beslissing komt de regering tegemoet aan het advies van onder andere de Nederlandse brandweer. Een goede rookmelder kost ongeveer dertig euro en gaat zo’n tien jaar mee. Wie een koophuis heeft, is zelf verantwoordelijk voor het kopen en plaatsen van rookmelders. Woon je in een huurhuis? Dan is de woningcorporatie of je huurbaas degene die ervoor moet zorgen dat de rookmelders geplaatst worden.

Onderhoud

Nadat de melders zijn geplaatst, is het belangrijk om ze schoon te houden. Als ze vuil zijn, werken ze namelijk veel minder goed. Stof ze daarom regelmatig af en reinig ze bij voorkeur twee keer per jaar, ook van binnen. Test elke maand of de rookmelder het nog doet en vervang de batterijen op tijd.

Vergoeding van brand- en roetschade

Heb je na 1 juli 2022 nog geen rookmelders en ontstaat er brand in huis? Dan heeft je verzekeraar strikt genomen het recht om de schade niet of alleen gedeeltelijk te vergoeden. Toch hebben de meeste verzekeringsmaatschappijen gezegd dat ze waarschijnlijk geen gebruik zullen maken van dit recht.

Natuurlijk hang je brandmelders niet op voor de verzekering, maar voor je eigen veiligheid en die van je omgeving. Dus, heb je nog geen rookmelders of niet op elke verdieping? Regel dit dan zo snel mogelijk!