Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Home > Nieuws > NVM: ‘Prijzen stijgen nog steeds, maar minder hard’

NVM: ‘Prijzen stijgen nog steeds, maar minder hard’

10/01/2019

De gekte op de Nederlandse woningmarkt begint iets af te nemen, zegt de NVM vandaag bij de presentatie van de kwartaalcijfers van het 4e kwartaal van 2018. De organisatie merkt dat de daling van het aantal transacties wat afvlakt, het aanbod sinds lange tijd weer iets stijgt en dat de prijsstijgingen niet meer zo groot zijn.

In oktober van vorig jaar was de NVM somber over de woningmarkt en spraken ze van Code Rood, met name over de nieuwbouw. Voorzitter Ger Jaarsma van de NVM: “Het is nog steeds Code Rood, maar wel met enkele lichtpuntjes.”

De NVM-voorzitter noemt de markt verzadigd. “De hardste prijsstijging lijkt voorbij te zijn. Vooral in de grootstedelijke, krappe regio’s zijn de prijzen inmiddels op een dusdanig hoog niveau uitgekomen, dat stijgingen boven de 10% niet langer vanzelfsprekend zijn. Door het hoge prijsniveau is de betaalbaarheid van woningen gedaald en haken meer consumenten af.”

Nieuwbouw
Jaarsma constateert dat in 2019, net als in 2018 en daarvoor, wederom niet de benodigde nieuwbouwaantallen worden gehaald. ,,Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen." 

Ede en Nijkerk
In de NVM-regio Ede was het vierde kwartaal nog wel een prijsstijging te zien van 13,4% naar gemiddeld 299.000 euro. In de NVM-regio Barneveld (waar Nijkerk onder valt) ligt de gemiddelde verkoopprijs op 347.000 euro; een stijging van 10,7% ten opzichte van een jaar eerder. 

Hieronder vindt u de regionale marktcijfers vergeleken met het landelijk gemiddelde.

Bron: NVM

Lees het volledige persbericht, inclusief alle cijfers en analyses.