D

4 op de 5 woningen boven de vraagprijs verkocht

De transactieprijs komt in het eerste kwartaal van 2022 uit op 428.000 euro, een stijging op jaarbasis van 13,7%. Vergeleken met het vierde kwartaal van 2021 ligt dit 2,1% lager. Een nieuwbouwwoning noteerde net als een kwartaal eerder 466.000 euro. Bijna 80% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht.

NVM: “Te vroeg om conclusies te trekken”

Uit de cijfers die de NVM presenteert valt zeker nog niet op de te maken dat de gekte op de huizenmarkt voorbij is. NVM-voorzitter Onno Hoes: “De cijfers die we vandaag presenteren laten opnieuw zien dat de woningmarkt nog steeds krap is en de woningen die er zijn, worden snel verkocht. De extreme prijsstijging van de afgelopen kwartalen zien we niet meer maar een plus van bijna 14% is nog steeds stevig.” Hoes vindt het echter nog te vroeg om conclusies te trekken hoe de meest recente ontwikkelingen in Oekraïne, de stijgende hypotheekrente en energiekosten gaan doorwerken.

Regierol minister

Over de grote én acute woningvraag, en de stagnerende realisatie van nieuwbouw door tekort aan mensen en materialen, maakt Hoes zich onverminderd zorgen. “De huidige situatie onderstreept nog meer het belang van de toegezegde regierol van de minister samen met de andere overheden en marktpartijen. We moeten letterlijk en figuurlijk bouwruimte creëren. Gezamenlijk moeten wij in staat zijn om in alle segmenten woningen met betaalbare woonlasten te kunnen realiseren.” Eerder al pleitte hij bij minister De Jonge voor een bouwstimuleringsteam.

Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen en makelaar: Niets is mooier dan de woonwens van verkoper én koper invullen. Zonder extra woningen is dat een kansloze missie en wordt het spanningsveld alleen maar groter. Bouwen op maat, doorstroming in gang zetten en zo het grotere, juiste én betaalbare aanbod beschikbaar maken. Daar worden kopers, verkopers en onze leden blij van.”

Bekijk hier de regionale cijfers vergeleken met de landelijke cijfers.


COROP-regio Veluwe: o.a. Ede, Wageningen, Barneveld, Nijkerk

COROP-regio Utrecht: o.a. Amersfoort, Veenendaal, Renswoude, Rhenen

Neem contact op

Wil je meer weten over de ontwikkelingen in de markt? En wat dit betekent voor jouw keuze om een huis te kopen of verkopen, verhuizen of verbouwen? Wij geven je graag inzicht in jouw (financiële) mogelijkheden. Zo kun je bij ons terecht voor een vrijblijvende waardebepaling van je woning, een aankoopcheck of gratis oriëntatiegesprek met een van onze onafhankelijke hypotheekadviseurs.

Contact Domicilie Makelaars