Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Lagere hypotheekrente door hogere WOZ-waarde

25/04/2019

Is je WOZ-waarde gestegen? Dan kan mogelijk je hypotheekrente omlaag! Wij leggen graag uit hoe het werkt.  

De huizenprijs zit in de lift. Dat is goed nieuws voor huizenbezitters die verkopen; zij krijgen een mooie prijs. Een stijgende huizenprijs betekent aan de andere kant ook een hogere WOZ-waarde. Dat vinden huizenbezitters vaak minder prettig. De WOZ-waarde, een door de gemeente geschatte woningwaarde, bepaalt immers ook de hoogte van een aantal gemeentelijke belastingen. 

Toch kan een hogere WOZ-waarde ook in je voordeel werken als je geen verhuisplannen hebt. Je kunt namelijk in aanmerking komen voor een lagere hypotheekrente.  

Hypotheekrente en risicoklasse 

Dat zit zo. Voor het bepalen van je hypotheekrente kijkt je geldverstrekker naar de verhouding tussen de waarde van je huis en de hoogte van de hypotheek. Deze verhouding (Loan to Value of LTV) wordt uitgedrukt in een percentage. De gedachte hierachter is dat bij een lagere hypotheek, het risico voor de geldverstrekker kleiner is. Hoe meer risico de geldverstrekker loopt, hoe hoger de rente. Je betaalt dan een risico-opslag. Dit geldt trouwens (meestal) niet voor hypotheken met NHG; daarvoor wordt één rentetarief gebruikt. 

Hypotheekrente kan mogelijk omlaag 

Wordt je huis meer waard of los je (extra) af, dan verandert de verhouding tussen de marktwaarde en de hoogte van je hypotheek. Het risico voor de geldverstrekker daalt, waardoor je mogelijk in aanmerking komt voor een lagere rente, ook als je huidige renteperiode nog niet afloopt. Vaak moet je hier zelf een verzoek voor indienen. Om te bepalen of je hypotheekrente tussentijds omlaag kan, kijkt je geldverstrekker naar de risicoklassen van je huidige rente.  

Rente aanpassen: wat kun je doen?  

Een groeiende groep geldverstrekkers past de hypotheekrente tussentijds automatisch aan als je (extra) aflost. Maar dat doen ze niet altijd bij een hogere woningwaarde. Meestal moet je zelf in actie komen.  

Bekijk hier een stappenplan om te zien of een tussentijdse aanpassing van de hypotheekrente mogelijk is, hoe jouw geldverstrekker te werk gaat en welke informatie nodig is om een lagere hypotheekrente voor elkaar te krijgen.   

Dus, heb je een hogere WOZ-waarde? Profiteer hiervan en ga aan de slag met je hypotheekrente!  

Hypotheekadvies nodig? 

Bij 4Sure hypotheken & verzekeren kun je rekenen op onafhankelijke hypotheekadvies die helemaal aansluit bij jouw specifieke situatie. Wees welkom voor een gratis en vrijblijvend eerste gesprek! 

info@4sureadvies.nl
www.4sureadvies.nl
0318-67 25 25

Bron: Consumentenbond, 4Sure hypotheken & verzekeren