Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Home > Nieuws > Laatste kwartaalcijfers NVM: woningmarkt snakt naar nieuw aanbod

Laatste kwartaalcijfers NVM: woningmarkt snakt naar nieuw aanbod

12/07/2018

Al een jaar lang zet de trend op de Nederlandse woningmarkt door: dalende transactieaantallen door een te laag aanbod, grote prijsstijgingen en te weinig nieuwbouw om aan de groeiende vraag te voldoen. Dat blijkt uit de laatste cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) over het 2e kwartaal van 2018. De woningmarkt is in veel regio’s krap, in sommige evenwichtig en slechts in één regio ruim.

“Meer nieuwbouw nodig"
Met name starters lijden onder de krapte, zegt voorzitter van de NVM Ger Jaarsma. "Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen." Volgens Jaarsma moeten er daarom sneller meer nieuwbouwwoningen bij komen. 

Aantal woningtransacties daalt verder
Er zijn in het 2e kwartaal van 2018 bijna 11% minder bestaande koopwoningen verkocht. Die daling is het sterkst onder appartementen. De woningmarkt is voor de verkopen steeds meer afhankelijk van het nieuwe aanbod, dat huishoudens op de woningmarkt te koop aanbieden. Dat nieuwe aanbod blijft achter, omdat steeds meer huishoudens eerst een woning gekocht willen hebben, alvorens zelf te gaan verkopen.

Transactieprijs neemt met ruim 10% toe
De prijs is gestegen tot een recordniveau van 288.000 euro. Dat is een stijging van 10,4% vergeleken met een jaar eerder. De vraagprijs van het te koop staande aanbod is vergelijkbaar gestegen met de transactieprijzen van de verkochte woningen. 

Woningen gemiddeld maar anderhalve maand in de verkoop
De looptijd van verkochte woningen daalde in het 2e kwartaal naar 45 dagen, 16 dagen minder dan een jaar eerder. 

Record aantal woningen boven de vraagprijs verkocht
Niet eerder is een zo groot aandeel van de verkochte woningen boven de prijsvraag verkocht. Een derde van de woningen kende een transactieprijs boven die van de vraagprijs. Het verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijke transactieprijs is gemiddeld gedaald tot 0,1%.

Aanbod
Het woningaanbod is in een jaar tijd met ruim een derde gedaald. Die daling is het grootst bij de appartementen en tussenwoningen. Een potentiele koper heeft nog maar keuze uit minder dan 4 woningen. Het wordt voor steeds meer huishoudens steeds moeilijker een geschikte, laat staan hun droomwoning, te vinden. Dat verklaart ook een trend om eerst te kopen en dan pas te verkopen.

Regio Ede en Nijkerk
Dit zijn de landelijke cijfers, maar hoe zit dat in de regio Ede en Nijkerk? Vorig jaar behoorden deze regio’s nog tot de ruimere woningmarktgebieden, maar ook hier is de krapte inmiddels toegenomen. Hieronder vindt u de regionale cijfers vergeleken met het landelijk gemiddelde. 

Verwachting NVM: minder woningtransacties en blijvende prijsstijgingen 
De NVM verwacht een daling van 7 tot 10% in het aantal transacties en een prijsontwikkeling van plus 8 tot 10%. De woningmarkt wordt steeds afhankelijker van het nieuwe aanbod dat door huishoudens te koop wordt gezet. Regionaal bestaan er, aldus de NVM-voorzitter nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. 

Meer informatie is te vinden op de website van de NVM.