Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Huizenmarkt was zelden zo krap, prijzen stijgen opnieuw flink

09/07/2020

Het was deze eeuw nog nooit zo moeilijk om een geschikte koopwoning te vinden als het afgelopen kwartaal en dat had niets met de coronacrisis te maken. De woningmarkt is bijzonder krap en de huizenprijzen stegen naar gemiddeld 335.000 euro, maar liefst 8,8 procent hoger dan een jaar geleden. In Ede e.o. kost een gemiddelde woning nu 341.000 euro.

Het was een kwartaal dat zo goed als geheel in coronatijd plaatsvond, maar dit heeft geen invloed gehad op de huizenmarkt. Gemiddeld werd een huis binnen 28 dagen verkocht en maar liefst 52% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Een potentiële koper kan momenteel maar uit 2,7 woningen kiezen, en dat is het laagste aantal deze eeuw. 

Het aantal transacties oftewel (aanstaande) verhuizingen steeg ten opzichte van het eerste kwartaal, maar daalde licht in vergelijking met vorig jaar. Omdat het aanbod niet evenredig toenam, werd de markt dus krapper. 

Doorstroming is nodig

Volgens makelaar Christiaan de Boer is doorstroming op de woningmarkt essentieel. “Vergelijk het met een schuifpuzzel. Hoe meer we met de stukjes kunnen schuiven, hoe meer de woningmarkt in beweging komt. Mensen die nu bijvoorbeeld in een rijtjeshuis wonen, zouden de stap moeten maken naar een groter huis. Vanwege de lage hypotheekrente en hoge woningprijzen is dat nu de moeite waard. Dit creëert weer ruimte voor starters en kopers is het goedkopere segment. Maar dan moeten mensen wel kúnnen doorschuiven, en dat is nu een probleem door de stagnatie van nieuwbouw.”

Bouwproductie neemt af

Hoewel banken volgend jaar nog een effect van de coronacrisis verwachten, blijft de krappe woningmarkt voorlopig nog wel bestaan. De bouwproductie neemt af en dat zorgt voor nog minder verhuizingen. Nu al staan er minder nieuwbouwwoningen te koop. Voor veel mensen met een modaal inkomen zijn deze woningen ook onbereikbaar: gemiddeld kost een nieuwbouwhuis 401.000 euro. 

NVM: “Er moet substantieel meer gebouwd worden”

De behoefte aan nieuwbouwwoningen blijft ongekend groot: berekeningen van het ministerie van BZK tonen aan dat er jaarlijks zo’n 90.000 woningen bij moeten komen. In de praktijk merken makelaars dat bouw- en vergunningsprocedures te lang duren. 

Zo noemt men o.a. de stikstof- en PFAS-problematiek als reden van vertraging. “Een eigen minister van Wonen in een volgend kabinet is van groot belang”, aldus Onno Hoes van de NVM. “Er moet substantieel meer gebouwd worden zodat er ook -vaak goedkopere- bestaande woningen vrij komen. Dit vraagt om stevige regie van met name het Rijk. Het is belangrijk dat gemeenten en provincies gestimuleerd worden om te bouwen in de juiste typen en prijsklassen”. 

Bron: NVM

Lees hier het volledige persbericht van de NVM