Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Financiële voornemens voor 2020? Zo bereik je ze!

31/01/2020

Bij het nieuwe jaar horen vaak ook goede voornemens. Ruim 80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar, met als top 3:  sparen voor een buffer (41%),minder onnodige uitgaven (36%) en zuiniger aan doen (35%). Maar hoe zorg je ervoor dat jouw financiële voornemens echt werkelijkheid worden? Met deze checklist helpen wij je op weg!

1. Inzicht in je inkomsten en uitgaven

Inzicht in je geldzaken creëren is de eerste stap die je zou moeten nemen om uiteindelijk financiële doelen op te stellen én ze te behalen. Zorg dat je goed in beeld hebt hoeveel geld erin komt en hoeveel eruit gaat. 

 • Er zijn verschillende manieren om een beeld te krijgen van je inkomsten en uitgaven. Op de website van het Nibud kun je bijvoorbeeld een Persoonlijk Budgetadvies krijgen. Daarmee zie je waar je geld naartoe gaat en hoe je het doet in vergelijking met anderen.
 • Je kunt ook een tijdje een kasboekje bijhouden. Het Nibud laat zien hoe je in twee stappen een kasboekje maakt.
 • Ruim de helft van de mensen weet nog niet welke veranderingen in wet- en regelgeving per 1 januari van invloed zijn op hun portemonnee. Met de online tool ‘Wat betekent dit voor mij’? van Wijzer in geldzaken kun je een duidelijk en persoonlijk overzicht krijgen van deze veranderingen.

2. Minder geld uitgeven

In de top drie van zaken waarop men wil besparen staan besparen op de dagelijkse boodschappen (38%),besparen op winkelen (37%) en besparen op energie (27%). 

 • Grote kans dat bij jou ook vooral de boodschappen eruit springen. Daar je kun je eenvoudig op besparen door naar een goedkopere supermarkt te gaan. Het helpt ook om in één keer boodschappen te doen voor de hele week.
 • Spullen kopen. We doen het soms zonder er bij na te denken. Ga hier bewuster mee om en bedenk of je iets écht nodig hebt. Of denk eens na over tweedehands. Neus eens rond op Marktplaats, in Facebookgroepen of de kringloopwinkel. Helemaal hip! Via een platform als Peerby kun je ook spullen lenen van je buren.
 • Het stopcontact is een echte energievreter. Laat apparaten dus niet onnodig op standby staan en was op lagere temperaturen. Of schakel bijvoorbeeld over op ledlampen. Wisselen van energieleverancier kan je ook honderden euro’s per jaar schelen.

3. Sparen

Wil je sparen voor een bepaald doel, maak dit dan concreet: welk bedrag wil je sparen? Wanneer wil je dit bereiken en hoeveel moet je dan elke maand opzij leggen? Zonder concreet plan ben je nergens.

 • Als je wasmachine kapot gaat, wil je snel een nieuwe. Het is fijn om voor dit soort onverwachte uitgaven een buffer achter de hand te hebben. Met de BufferBerekenaar van het Nibud zie je hoe groot jouw buffer moet zijn.
 • Zet het geld voor een buffer op een internetspaarrekening. Dan kun je er direct bij als dat nodig is.
 • Krijg je een salarisverhoging? Dan kun je op ruimere voet gaan leven, maar je kunt het geld ook opzij zetten. Zo komt je spaardoel sneller dichterbij.
 • Is je buffer groot genoeg? Dan kun je extra spaargeld opzij zetten voor doelen die wat verder weg liggen, zoals de studie van je kinderen of je pensioen. Dit kan op een gewone spaarrekening. Maar je kunt ook een depositorekening openen. Hiermee staat je geld voor langere tijd vast, bijvoorbeeld voor 6 maanden of een paar jaar. De rente die je krijgt is hoger dan op een gewone spaarrekening.
 • Kun je je geld voor minstens 10 jaar opzij zetten? Dan is beleggen misschien iets voor jou. Met beleggen kun je een hoger rendement halen dan met sparen. Maar je loopt ook meer risico.

4. Schulden aflossen

Sparen is een goede manier om financieel fit te worden. Maar het aflossen van je schulden is nog effectiever. Over een lening betaal je veel meer rente dan je met sparen ontvangt. 

 • Heb je een creditcard? Betaal dan maandelijks je rekening.  Bij gespreid betalen betaal je een forse rente. Bij de meeste banken kun je creditcardbetalingen automatisch laten afschrijven van je betaalrekening. Op die manier betaal je geen rente over het openstaande bedrag.
 • Ga eens naar zelfjeschuldenregelen.nl. Daar vind je een handig stappenplan voor het aflossen van je schulden.

5. Hypotheek aflossen

 • Je hypotheek is ook een schuld. Ga eens na of je deze schuld kunt verkleinen door versneld af te lossen. Versneld aflossen heeft voor- en nadelen. Lees ons eerdere blog: ‘Extra aflossen op je hypotheek, wel of niet doen?’
 • Heb je een hypotheek waarbij je niet hoeft af te lossen tijdens de looptijd? Ga dan eens na of je toch kunt beginnen met aflossen. Zo verklein je de kans op een restschuld. In sommige gevallen kun je zonder extra kosten aflossen. 

6. Verbouwen of verhuizen

Je bent toe aan een grotere woning of een woning met meer mogelijkheden. Dan heb je twee mogelijkheden: verbouwen of verhuizen. Wat past het beste bij jou? 

 • Voor een verbouwing kun je natuurlijk sparen. Maar je kunt ook je hypotheek verhogen of een persoonlijke lening afsluiten. Bekijk hier wat er komt kijken bij het financieren van een verbouwing.
 • Kies je voor verhuizen? Breng dan eerst je financiële mogelijkheden in kaart. Check je spaarsaldo, ga na wat je huidige huis waard is en bereken je maximale hypotheek. Bedenk wel of die maximale hypotheek écht nodig is. Niet alles wat kán, moet ook.

7. Verzekeringen doorlichten

Het is fijn als je verzekeringen goed geregeld zijn. Sluit de dekking nog wel aan bij jouw persoonlijke situatie? Je verzekeringen doorlichten kan maandelijks geld besparen.  Heb je voldoende financiële buffer achter de hand? Dan kun je ook kiezen voor een hoger eigen risico. Je ontvangt dan korting op de verzekeringspremie. Een verzekeringspakket brengt gemak en voordeel met zich mee, omdat je dan vaak een pakketkorting ontvangt.

8. Kijken naar later

 • Hoeveel pensioen en AOW heb je opgebouwd? En wat krijgen je nabestaanden als je er niet meer bent? Op mijnpensioenoverzicht.nl zie je precies hoe je ervoor staat.
 • Wil je ook ná je pensioen lekker kunnen leven? Check dan eens of je je pensioen kunt aanvullen. Soms is het mogelijk om met belastingvoordeel te sparen of beleggen.
 • Stel het aanvullen van je pensioen niet te lang uit. Hoe eerder je ermee begint, hoe langer je pensioenpotje de tijd heeft om te groeien.

Wanneer je voor jezelf je financiële doelen helder hebt, zet die dan op papier. Maak het concreet en houd ook regelmatig bij hoe je ervoor staat. 

Kun je hierbij hulp gebruiken of twijfel je welke financiële keuzes voor jou het beste zijn? Neem dan contact op met een van de onafhankelijke adviseurs van 4Sure hypotheken & verzekeren voor een vrijblijvende afspraak. 

We wensen je een financieel gezond 2020!

Onze hypotheekdienst 4Sure wijzigt dit voorjaar zijn naam naar Domicilie hypotheken & verzekeringen. Dezelfde  onafhankelijke dienstverlening,  maar nog sneller zekerheid en inzicht in je financiële mogelijkheden!