Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Energielabel aanvragen: zo werkt het

26/03/2018

EnergielabelGa je je huis verkopen? Dan moet je een definitief energielabel aanleveren voor de verkoop. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete. Wat is het energielabel precies en hoe vraag je dit aan?

Wat is het energielabel? 

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig een woning is en is bedoeld om eigenaren te stimuleren energiebesparende maatregelen te nemen. Dat gebeurt middels letters. A+++, een donkergroen label, is zeer energiezuinig. Het rode G-label is het minst energiezuinig. Hoe energiezuinig een huis is, wordt bepaald aan de hand van openbare gegevens van de woning. Het energielabel blijft 10 jaar geldig. 

Voorlopig energielabel

Begin 2015 heeft elke woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen van de overheid. Het voorlopige energielabel is een globale inschatting, gebaseerd op gegevens als bouwjaar, type en oppervlak van de woning. Het voorlopige label zegt niets over jouw woning. Stelt dat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, dan heb je waarschijnlijk in werkelijkheid een gunstiger label. Het voorlopige label wordt pas definitief op het moment dat je het registreert.

Definitief energielabel aanvragen

Je kunt het definitieve energielabel aanvragen of vernieuwen via www.energielabelvoorwoningen.nl. 

 • Log in met je DigiD.
 • Controleer de woninggegevens en pas ze eventueel aan.
 • Voeg digitaal bewijs toe als de tool hier om vraagt, zoals aankoopdocumenten, een bouwtechnisch rapport, foto’s of een factuur. 
 • Selecteer een erkend deskundige die je aanvraag zal controleren. De deskundige zal de aanvraag digitaal controleren en dus niet langskomen. 
 • Verstuur je aanvraag. 

Energielabel aanvragen 5 stappen

Welke gegevens heb ik nodig? 

Om het energielabel te kunnen bepalen heb je enkele woninggegevens nodig. Het is natuurlijk handig om deze gegevens bij de hand te hebben voordat je begint met de aanvraag van het energielabel. Bij een aanvraag voor een energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende maatregelen zijn opgenomen in je woning. 

 • Beglazing woon- en slaapruimte
 • Isolatie van muren, vloer en dak
 • Aparte warmwatervoorziening
 • Verwarming
 • Ventilatiesysteem
 • Aanwezigheid van zonnepanelen en/of zonneboiler

Energielabel woninggegevens

Hoe lang duurt het voordat ik het energielabel ontvang? 

Zodra je aanvraag is goedgekeurd, ontvang je het definitieve energielabel per e-mail van de Rijksoverheid. Het energielabel wordt automatisch geregistreerd. Soms ontvang je het energielabel al binnen een dag. Meestal duurt het iets langer. Je kunt hierna het label altijd opvragen via energielabelvoorwoningen.nl, uitprinten en bij de notaris aan de kopers overhandigen. 

Kosten energielabel

Je betaalt de administratiekosten van de erkend deskundige. Er zijn flinke prijsverschillen, van een paar euro tot enkele tientjes. Veel kwaliteitsverschillen zijn er niet, alle deskundigen controleren volgens hetzelfde computerprogramma. Domicilie Makelaars werkt veel samen met erkend deskundige Van de Beek Bouwadvies in Ede. 

Hulp bij het aanvragen

Het totale aanvraagproces is niet ingewikkeld, maar is wel even wat werk. Als verkopend makelaar helpen wij onze opdrachtgevers hier graag bij. Wanneer je er zelf niet uitkomt, kan onze samenwerkingspartner Van de Beek Bouwadvies je helpen alle gegevens op de juiste manier in te vullen. Indien nodig kunnen zij zelfs samen met jpu op kantoor het energielabel aanvragen. 

Op de website van de Rijksoverheid vind je nog meer informatie over het energielabel.