Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Dit betekent het regeerakkoord voor uw hypotheek

23/10/2017

Onlangs werd bekend dat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek versneld gaat afbouwen. Wat betekent dit voor u?

20 jaar sneller afbouwen

Sinds 2013 wordt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met 0,5 procent afgebouwd. Het streeftarief voor de maximale hypotheekrenteaftrek werd gesteld op 37 procent en zou bereikt worden in 2042. Met de plannen van het nieuwe kabinet wordt dit streeftarief al behaald in 2023. 

Vlaktaks

Dat heeft alles te maken met een ander plan van het kabinet: het invoeren van een zogenoemde sociale vlaktaks. In het nieuwe belastingstelsel zijn nog maar twee belastingtarieven: een laag tarief van 36,9 procent en een hoog tarief van 49,5 procent. Het is de bedoeling om de hoogte van de hypotheekrenteaftrek gelijk te stellen met het laagste tarief. Om dat snel voor elkaar te krijgen wordt vanaf 2020 het maximumtarief met 3 procentpunt per jaar in vier jaar tijd verlaagd tot 36,9 procent.

Wat betekent dit voor de portemonnee? 

Tot ongeveer een inkomen van €68.500 wordt het belastingtarief net geen 36,9 procent. Precies dat percentage mag u blijven aftrekken van uw inkomen. Voor inkomens boven de €68.500 wordt de inkomstenbelasting 49,5 procent. De gevolgen hiervan gaan vooral de mensen met een hoger inkomen voelen. 

Compensatie

De versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek zou een forse lastenverhoging voor huizenbezitters kunnen zijn. Maar woningeigenaren worden gecompenseerd door een verlaging van de inkomstenbelasting en een verlaging van het eigenwoningforfait, de fiscale bijtelling voor woningeigenaren. Daarmee wordt deze lastenverhoging budgetneutraal ingevoerd. Of dat daadwerkelijk voor iedereen zal gelden, is afwachten. Iedereen heeft verschillende woningwaardes en hypotheeklasten. Een algemene verlaging gaat dus lang niet iedereen helpen.

Wet Hillen

En dan is er ook nog een groep mensen voor wie de nieuwe maatregelen wel nadelig lijken te zijn. Voor wie zijn woning bijna of helemaal heeft afbetaald, is het eigenwoningforfait hoger dan het bedrag dat zij betalen aan hypotheekrente. Voor die mensen is er nu de Wet Hillen, waarmee mensen met een afgeloste hypotheek waren vrijgesteld van het forfait. Het nieuwe kabinet wil die wet-Hillen nu in dertig jaar afbouwen. Hoe en of zij gecompenseerd gaan worden, is niet bekend. 

En u?

Of u netto meer gaat betalen voor uw huis hangt af van het geheel aan aftrekposten en bijtellingen dat het nieuwe kabinet in petto heeft. Vooralsnog blijft het aantrekkelijk om een huis te kopen.

Bent u op zoek naar een koophuis en benieuwd naar uw mogelijkheden? Domicilie werkt nauw samen met verschillende hypotheekbemiddelaars, adviseurs, banken en hypotheekverstrekkers. Dankzij deze samenwerking kunt u bij ons rekenen op een onafhankelijk en deskundig advies wanneer u uw ideale woning heeft gevonden.

Lees alle voor de vastgoed relevante voornemens op de website van de NVM.