Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

10 tips voor de aankoop van een woning

20/10/2017

Een huis kopen is een grote stap waar veel bij komt kijken. Het is raadzaam om je hierbij te laten begeleiden door een professionele aankoopmakelaar. Wij geven je alvast 10 tips voor de aankoop van een woning.

 1. Bedenk goed wat u echt nodig heeft
  Maak van tevoren een lijstje met wat je belangrijk vindt bij jouw nieuwe woning. Inventariseer welke ruimte je minimaal tot je beschikking wil hebben, hoe lang je in je nieuwe woning denkt te gaan wonen en waar je droomhuis aan zou moeten voldoen. Welke wensen zijn bindend? Welke niet? Breng vervolgens prioriteiten aan in het lijstje.
   
 2. Bekijk uw financiële mogelijkheden
  Bepaal vooraf je financiële mogelijkheden om teleurstelling later te voorkomen. Ook heb je in het voortraject meer tijd en rust om zaken uit te zoeken. Laat je adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Hierdoor weet je exact wat je kunt lenen en daardoor welke woningen binnen je bereik liggen.
   
 3. Verken de buurt
  Als je een woning op het oog hebt, rij er dan eens op verschillende tijden doorheen. Zoek ook met Google en sociale media op de straatnaam en op de naam van de buurt. Hierdoor krijg je soms belangrijke informatie boven water die je helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Ook kun je een praatje beginnen met buurtbewoners en hen om hun woonervaringen vragen.
   
 4. Plan altijd een tweede bezichtiging
  Als je een huis hebt gezien dat je bevalt, ga dan minimaal een tweede keer kijken. Bij zo’n tweede bezoek vallen weer hele andere zaken op dan bij je eerste kennismaking. Emotie is een goede raadgever. Het is het begin van elke verliefdheid. Maar vergeet niet je uitgangspunten zoals je die formuleerde voordat je op zoek ging.
   
 5. Informeer naar de biedings-/verkoopprocedure
  Voor de verkoop van een woning kunnen verschillende biedingsprocedures gelden met elk hun specifieke kenmerken. Informeer goed naar de biedingsprocedure van de woning die jouw interesse heeft.
   
 6. Doe uitgebreid onderzoek
  Zorg voor een goed en gedegen onderzoek naar bestemmingsplannen, kadastrale gegevens, bodemrapporten, bouwkundige staat, omgevingsfactoren, scholen, etc. Schakel je een Domicilie aankoopmakelaar in, dan zal die dat voor je regelen of je hierbij begeleiden.
   
 7. Controleer de officiële stukken
  Als je op het punt staat om je nieuwe woning te kopen, controleer dan alle stukken goed. Dit kan achteraf veel problemen voorkomen. Denk hierbij aan: eigendomsbewijs, schoongrondverklaring etc. Ook hier kan de aankoopmakelaar je helpen door deze essentiële stukken voor je op te vragen en te controleren.
   
 8. Haal alles uit de onderhandelingen
  Als je je droomhuis hebt gevonden is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit is een spannend moment dat ook aan regels gebonden is. Onderhandelen is eigenlijk een vak apart, dat je het beste aan een expert kan overlaten. De Domicilie aankoopmakelaar zal altijd de scherpste prijs voor je onderhandelen. De kosten van de makelaar zal je hierdoor direct terugverdienen. Bezuinig hier dus niet op.
   
 9. Maak, indien nodig, gebruik van ontbindende voorwaarden
  Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, kun je dit doen onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kun je de koopovereenkomst laten ontbinden. De meest voorkomende ontbindende voorwaarde is het niet rondkrijgen van de financiering. Houd er wel rekening mee dat je bod hiermee wellicht minder aantrekkelijk wordt voor de verkoper.
   
 10. Inspecteer altijd de woning voor overdracht
  Vlak voor de levering van een woning heb je het recht om deze te inspecteren. Op dat moment kun je controleren of de woning is achtergelaten zoals afgesproken. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Noteer ook de meterstanden en laat deze door de notaris vastleggen tijdens de overdracht. 

De Domicilie aankoopmakelaar begeleidt je graag bij het zoeken naar uw droomwoning. Ook kunnen wij je de onderhandeling en afhandeling uit handen nemen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Lees hier meer.