Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Home > Nieuws > 10 tips voor de aankoop van een woning

10 tips voor de aankoop van een woning

20/10/2017

Een huis kopen is een grote stap waar veel bij komt kijken. Het is raadzaam om u hierbij te laten begeleiden door een professionele aankoopmakelaar. Wij geven u alvast 10 tips voor de aankoop van een woning.

 1. Bedenk goed wat u echt nodig heeft
  Maak van tevoren een lijstje met wat u belangrijk vindt bij uw nieuwe woning. Inventariseer welke ruimte u minimaal tot uw beschikking wil hebben, hoe lang u in uw nieuwe woning denkt te gaan wonen en waar uw droomhuis aan zou moeten voldoen. Welke wensen zijn bindend? Welke niet? Breng vervolgens prioriteiten aan in uw lijstje.
   
 2. Bekijk uw financiële mogelijkheden
  Bepaal vooraf uw financiële mogelijkheden om teleurstelling later te voorkomen. Ook heeft u in het voortraject meer tijd en rust om zaken uit te zoeken. Laat u adviseren door een erkend hypotheekadviseur. Hierdoor weet u exact wat u kunt lenen en daardoor welke woningen binnen uw bereik liggen.
   
 3. Verken de buurt
  Als u een woning op het oog heeft, rij er dan eens op verschillende tijden doorheen. Zoek ook met Google en sociale media op de straatnaam en op de naam van de buurt. Hierdoor krijgt u soms belangrijke informatie boven water die u helpt bij het nemen van de juiste beslissing. Ook kunt u een praatje beginnen met buurtbewoners en hen om hun woonervaringen vragen.
   
 4. Plan altijd een tweede bezichtiging
  Als u een huis heeft gezien dat u bevalt, ga dan minimaal een tweede keer kijken. Bij zo’n tweede bezoek vallen weer hele andere zaken op dan bij uw eerste kennismaking. Emotie is een goede raadgever. Het is het begin van elke verliefdheid. Maar vergeet niet uw uitgangspunten zoals u die formuleerde voordat u op zoek ging.
   
 5. Informeer naar de biedings-/verkoopprocedure
  Voor de verkoop van een woning kunnen verschillende biedingsprocedures gelden met elk hun specifieke kenmerken. Informeer goed naar de biedingsprocedure van de woning die uw interesse heeft.
   
 6. Doe uitgebreid onderzoek
  Zorg voor een goed en gedegen onderzoek naar bestemmingsplannen, kadastrale gegevens, bodemrapporten, bouwkundige staat, omgevingsfactoren, scholen, etc. Schakelt u een Domicilie aankoopmakelaar in, dan zal die dat voor u regelen of u hierbij begeleiden.
   
 7. Controleer de officiële stukken
  Als u op het punt staat om uw nieuwe woning te kopen, controleer dan alle stukken goed. Dit kan achteraf veel problemen voorkomen. Denk hierbij aan: eigendomsbewijs, schoongrondverklaring etc. Ook hier kan de aankoopmakelaar u helpen door deze essentiële stukken voor u op te vragen en te controleren.
   
 8. Haal alles uit de onderhandelingen
  Als u uw droomhuis hebt gevonden is het tijd om te onderhandelen over de prijs. Dit is een spannend moment dat ook aan regels gebonden is. Onderhandelen is eigenlijk een vak apart, dat u het beste aan een expert kan overlaten. De Domicilie aankoopmakelaar zal altijd de scherpste prijs voor u onderhandelen. De kosten van de makelaar zal u hierdoor direct terugverdienen. Bezuinig hier dus niet op.
   
 9. Maak, indien nodig, gebruik van ontbindende voorwaarden
  Wanneer u een bod uitbrengt op een woning, kunt u dit doen onder voorbehoud van ontbindende voorwaarden. Op basis van deze voorwaarden kunt u de koopovereenkomst laten ontbinden. De meest voorkomende ontbindende voorwaarden is het niet rondkrijgen van de financiering. Houd er wel rekening mee dat uw bod hiermee wellicht minder aantrekkelijk wordt voor de verkoper.
   
 10. Inspecteer altijd de woning voor overdracht
  Vlak voor de levering van een woning heeft u het recht om deze te inspecteren. Op dat moment kunt u controleren of de woning is achtergelaten zoals afgesproken. Maak gebruik van deze mogelijkheid. Noteer ook de meterstanden en laat deze door de notaris vastleggen tijdens de overdracht. 

De Domicilie aankoopmakelaar begeleidt u graag bij het zoeken naar uw droomwoning. Ook kunnen wij u de onderhandeling en afhandeling uit handen nemen. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Lees hier meer.