Zoek een woning

Huurwoningen

Exclusief wonen

Nieuwbouwprojecten

Altijd op de hoogte blijven van ons actuele woningaanbod?

Download dan onze GRATIS app

Home > Nieuws > ‘Krapte woningmarkt houdt aan maar gekte neemt af’

‘Krapte woningmarkt houdt aan maar gekte neemt af’

11/04/2019

De Nederlandse woningmarkt gaat richting een evenwicht, maar de krapte blijft. Dat blijkt uit NVM-woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2019. “Het aantal verkopen stabiliseert en we bereiken ‘het nieuwe normaal’.”

In het kort

  • De prijzen van woningen stijgen nog steeds, maar minder hard dan eerst. 
  • De verkoop van woningen in de laagste prijsklasse tot €150.000 is het sterkst gedaald met 41% ten opzichte van een jaar eerder. Hierdoor hebben starters, jonge gezinnen en mensen met een krapper budget in deze markt minder te kiezen.
  • In de prijsklassen tussen €300.000 en €750.000 is het aantal transacties juist toegenomen met 15%. 
  • De gemiddelde verkoopprijs steeg met 8,1% naar €294.000. 
  • Het aantal te koop staande woningen neemt af. In vergelijking met een jaar eerder is de daling ruim 17%. Dit is flink, maar minder dan de markt eerder liet zien. 
  • In het eerste kwartaal van 2019 zijn er 2,9% meer woningen aangeboden dan in het eerste kwartaal van 2018. 
  • Gemiddeld kan een woningzoekende nu  kiezen uit 3,9 woningen, iets meer dan vorig kwartaal. 
  • Er zijn weer minder nieuwbouwwoningen verkocht dan vorig jaar. Volgens de NVM wordt een nieuwbouwwoning voor veel mensen te duur. Gemiddeld kost een nieuwbouwwoning in Nederland €369.000 euro. 

Trends zetten door 

Jaarsma: “De trends die we eind 2018 al zagen, hebben zich nu doorgezet: de afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling in het aantal transacties is voorbij. Dat duidt erop dat de markt meer in balans komt, ondanks de krapte die er nog steeds is op de woningmarkt. De regionale verschillen worden wel minder en de oververhitting is er landelijk vanaf. De markt vraagt wel nog steeds om extra aanbod in de vorm van nieuwbouw en daarnaast om minder complexiteit op het gebied van regelgeving.”

Ede en Nijkerk

In de NVM-regio Ede was het eerste kwartaal een prijsstijging te zien van 7,1% ten opzichte van een jaar eerder naar gemiddeld 299.000 euro. In de NVM-regio Barneveld (waar Nijkerk onder valt) ligt de gemiddelde verkoopprijs op 359.000 euro; een stijging van 5,5% ten opzichte van een jaar eerder. 

Hieronder vindt u de regionale marktcijfers vergeleken met het landelijk gemiddelde.

Bron: NVM

Klik hier voor het volledige persbericht en alle cijfers.