D

1. Wacht niet te lang met aanvragen

Hoe eerder het taxatierapport bij de geldverstrekker ligt, hoe sneller zij verder kunnen met de beoordeling van je hypotheekaanvraag en hoe eerder je weet of je de financiering rond krijgt. Een taxatierapport is binnen een aantal werkdagen klaar en meestal zo’n zes maanden geldig. Koop je een nieuwbouwhuis van een projectontwikkelaar, dan is een taxatie meestal niet nodig.

Let op: in verband met onafhankelijkheid mag de taxateur niet jouw eigen aan- of verkoopmakelaar zijn of de makelaar van de verkoper. 

2. Voorkom onnodige kosten

Heb je een nieuwe woning gekocht onder voorbehoud van de uitkomst van het bouwkundig rapport? Of wil je de bouwkundige keuring in de drie dagen bedenktijd uitvoeren, zodat je – bij een negatieve uitkomst – de koop kan ontbinden? Wacht dan nog even met het inplannen van de taxatie tot je de resultaten van de bouwkundige keuring binnen hebt. Zo voorkom je extra kosten.

3. Vraag naar de eisen voor het taxatierapport

Als je een huis wil kopen, dan moet je taxatierapport aan bepaalde eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor een situatie waarin je een taxatie nodig hebt voor een nieuwe hypotheek. Het doel van de taxatie bepaalt aan welke eisen het rapport moet voldoen.

Voorbeelden van eisen:

  • De taxateur moet het taxatierapport laten valideren door een erkend validatie-instituut, het NWWI.
  • Meestal mag het taxatierapport niet ouder zijn dan 6 maanden op de datum van het bindende bod voor de hypotheek.
  • De afstand waarop de taxateur is gevestigd ten opzichte van het huis. Dit kan variëren van bijvoorbeeld 10 tot 30 kilometer.

Informeer daarom altijd vooraf bij je bank of andere geldverstrekker wat er allemaal in jouw taxatierapport moet staan.

4. Nieuwe taxatieregels vanaf 1 oktober 2021

Wil je binnenkort je huis laten taxeren? Dan is het goed om te weten dat dit vanaf 1 oktober een stuk duurder wordt. Door de nieuwe Europese richtlijnen wordt het taxatierapport vanaf 1 oktober 2021 uitgebreider, maar daardoor waarschijnlijk ook duurder. Zo moet er in het nieuwe rapport meer aandacht komen voor de bouwkundige staat van de woning, de staat van de fundering en de mogelijkheden om de woning duurzamer te maken.

Nog een verandering is dat sinds 1 juli 2021 zogenoemde modelmatige taxaties of online taxaties niet meer zijn toegestaan. Dit was een goedkoop alternatief als je bijvoorbeeld je hypotheek wilde oversluiten, omdat er geen fysieke taxateur aan te pas komt. Hybride taxatievormen mogen nog wel: de berekening wordt dan gedaan op afstand, maar gecontroleerd door een taxateur. Deze taxatievorm kan alleen worden gebruikt als de hypotheek lager is dan 90% van de getaxeerde waarde. Deze vorm wordt alleen nog niet door elke hypotheekverstrekker en voor elk soort hypotheekaanvraag geaccepteerd, omdat er bij hypotheekverstrekkers nog veel onduidelijkheid is rondom de nieuwe regels.