D

Waarom energie besparen in mijn bedrijfspand? In 2023 wordt energielabel C of hoger verplicht voor een groot aantal kantoorpanden. Maar dit is niet de enige wijziging in de wet waar rekening mee gehouden moet worden. Om meer tempo te maken met het halen van de klimaat- en energiedoelstellingen gelden er vanaf dit jaar namelijk andere regels. Dat wil zeggen dat energie besparen op je bedrijfspand vanaf 2019 niet meer vrijblijvend is. Gebruik je met je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan ben je verplicht om aan bevoegde instanties te melden welke verplichte energiebesparende maatregelen je hebt getroffen. Het betreft energiebesparende maatregelen die op de Erkende Maatregelenlijst staan met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Natuurlijk zijn deze tips ook van toepassing op kleinere bedrijven. Want geld besparen is altijd mooi meegenomen.

1. KIES VOOR LEDVERLICHTING

Een groot deel van het totale energieverbruik is afkomstig van verlichting. 22 procent om precies te zijn. Is je bedrijfspand wat ouder? Dan kan dit percentage oplopen tot wel 60 procent. Niet niks dus. Vaak komt dit omdat bedrijven nog altijd gebruik maken van tl-verlichting. Vervang deze lampen door ledverlichting om een flinke besparing te realiseren. Het is misschien even een investering, maar een ledlamp verdient zichzelf binnen enkele jaren terug. Als je alle lampen in je pand zou vervangen door led, dan bespaar je maar liefst 90 procent op je elektriciteitskosten voor verlichting.

2. GLAS EN ISOLERING

Deze tip is wellicht iets minder laagdrempelig, maar daardoor wel extreem effectief. Door over te stappen naar HR++ glas kun je enorm veel energie besparen ten opzichte van het (inmiddels verouderde) dubbel (of zelfs enkel) glas. Doordat het glas beter isoleert gaat er ’s winters minder warmte verloren en komt in de zomer minder warmte binnen. Afhankelijk van de huidige status van het pand valt hier veel te halen.

3. WEK ZELF ENERGIE OP

Een bedrijfspand leent zich uitstekend voor duurzaamheidsmaatregelen. Zo kun je zonnepanelen op het dak leggen. Zonnepanelen zijn een behoorlijke investering, maar je kunt er veel profijt van hebben. Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van hoeveel panelen je installeert, de kwaliteit ervan en hoeveel zonlicht ze vangen. Gemiddeld wekt een zonnepaneel van een vierkante meter circa 120 kilowattuur aan elektriciteit per jaar. Wek je als ondernemer zelf energie op via zonnepanelen, dan kun je het overschot aan opgewekte elektriciteit terugleveren aan het net. Dit wordt verrekend met de hoeveelheid stroom die het bedrijf verbruikt. Dat heet salderen. Verbruikt je bedrijf minder elektriciteit dan de panelen opwekken? Dan kun je een terugleververgoeding ontvangen van de energieleverancier.

4. INVESTEER IN KLIMAATBEHEERSING

Niet alleen is klimaatbeheersing gunstig voor het energieverbruik, het is ook goed voor de bedrijfscultuur en vermindert het ziekteverzuim. Airconditioningsystemen die een automatische temperatuurregeling hebben, zorgen voor minder energieverbruik in een ruimte. Niet alleen systemen, maar ook planten en duurzame ingrepen zorgen voor een betere lucht in de werkruimte.

5. GA VOOR ENERGIEZUINIGE MACHINES EN COMPUTERS

Elektrische apparatuur zijn stille stroomvreters. Denk maar eens aan al die schermen op stand-by gedurende de nacht. Of het kopieerapparaat dat het hele weekend ongebruikt staat te zoemen. Investeer daarom in apparaten met motoren die energiezuiniger zijn of zichzelf uitschakelen na bepaalde tijd. En vergeet daarbij ook je medewerkers niet. Slaat de klok vijf uur en is het tijd om naar huis te gaan? Zorg er dan voor dat de apparaten die zij gebruiken uit gaan, in plaats van op stand-by. Hiermee kun je vijf tot vijftien procent op je energieverbruik besparen.

WELK ENERGIELABEL HEEFT MIJN KANTOOR?

Dit is misschien wel de eerste vraag die in je opkomt. Gelukkig is dit eenvoudig te checken via www.ep-online.nl. Wanneer je pand energielabel A tot en met C heeft, voldoet je kantoor aan de norm. Toch kan het verstandig zijn om alvast wat energiebesparende maatregelen te onderzoeken, met het oog op de toekomst. De rijksoverheid wil namelijk in 2050 een energieneutrale gebouwde omgeving gerealiseerd hebben.

WAT MOET JE DOEN ALS JE NOG GEEN ENERGIELABEL C OF HOGER HEBT?

Beschikt jouw pand over een energielabel D of lager? Zelfs dan kun je, soms zónder de boel te hoeven verbouwen, eenvoudig energielabel C halen.

STAPPENPLAN

  • Vraag een maatwerkadvies aan bij een EPA-Uadviseur (energieprestatieadvies voor utiliteitsbouw).
  • Inventariseer welke financiële (subsidie)regelingen er toepasbaar zijn. Ook hier kan een EPA-U-bureau bij helpen.
  • Voer de maatwerkadviezen uit.
  • Laat een nieuw energielabel opstellen.

JE BEDRIJFSPAND VERHUREN?

Ook dan heeft een beter/groener energielabel veel voordelen. Hoe beter het energielabel van je pand, des te gunstiger dit is voor de verkoop of verhuur van de ruimte. Wat je energielabel ook is, bij verhuur van zakelijk vastgoed is het altijd verstandig om een bedrijfsmakelaar in de arm te nemen. Zo’n makelaar heeft vaak jarenlange ervaring en kent de zakelijke vastgoedmarkt als geen ander. Domicilie Bedrijfshuisvesting helpt je graag.